Tuesday, November 4, 2008

En historisk dag

Amerikas förste svarte president. Vilket framsteg för ett sådan segregerat land.

Vi har kommit långt ifrån koloniseringens tobaksfält och bomullsplantager. Långt från tidigt 1900-tal då svarta fick sitta längst bak på bussen. Martin Luther King skulle vara stolt.

Jag vet. Klockan är bara 7 på morgonen och valdagen har just tagit sina första små steg. Men dem flesta vet vid det här laget att det är herr Obama som kommer axla rollen som “the leader of the Free World” som dem så snitsigt kallar det här.

När jag först flyttade till USA så var segregingen en av de första fenomen jag upptäckte – och störde mig på. Det talades om segrering i sverige under 90-talet, men i jämförelse med USA så är Sverige rena black & white paradiset. I Sverige så ser man mixade par överallt. Här är reklamfilmernas kärlekspar antingen vita, svarta, eller asiatiska – aldrig en mix därav. I blöjreklamerna så är man noga med att visa en vit, en svart, och en asiatisk liten bebis. För att inte tala om Hollywood filmerna. Visste ni att den svarte killen dör först i amerikanska skräckfilmer i 90% av fallen? Tänk på det nästa gång ni ser dålig high school skräckis. Och dör han inte först så dör han garanterat några scener senare. Den svarte killen överlever aldrig till slutet av filmen.

Men, kanske är detta början på en välbehövd integrering? Kanske Obamas inflytt i det så ironiskt kallade - vita huset - kan vara början på mer tolerans, förståelse, hopp?

1 comment:

Anonymous said...

Ja, det ska bli intressant att se hur det går over there nu när Obama är vald. USA har nog kommit hyfsat långt för att vara ett såpass ungt land.