Sunday, February 22, 2009

Världens Vänskapligaste, Hälsosammaste, Kvinnovänligaste Länder..

…att emigrera till. Tydligen så toppas listan av Canada, Tyskland och Australien enligt en undersökning där man intervjuade 2155 emigranter i 48 olika länder. För att avgöra trivselfaktorn så tittade man på emigrantens förmåga att skaffa nya vänner, lära sig språket och investera i fastigheter. Sverige nämndes inte. Och jag var inte speciellt förvånad eftersom frusna och kyliga skandinavier inte direkt ger ett vänskapligt intryck.

Men! Sverige var nummer 2 på listan över Världens Hälsosammaste Länder. Med frisk luft, lång livslängd och världens lägsta spädbarnsdödlighet så ligger Svedala i topp. Bara Island är hälsosammare.

Och! I en undersökning över bästa länderna för kvinnor så låg Norge etta, Finland tvåa, och Sverige trea. Med (relativt) högt antal kvinnor inom utbildning, politik, och arbetsliv så toppar skandinavien denna lista.

Fast jag är lite kluven vad gäller den svenska jämställdheten. Det verkar som att svenska kvinnor inte bara fått fler möjligheter och kan göra karriär, utan kraven har också blivit fler. Svenska kvinnor ska utbilda sig, göra karriär, jobba heltid, samtidigt som dem ska klämma ut ett och ett halvt barn, städa, laga mat, hämta o lämna på dagis, och sist men inte minst så ska svenska kvinnor också hålla sina kroppar i trim, träna på gym, äta hälsosamt, och hålla igång snygghetsfaktorn.

Samtidigt som männens krav har minskat. Visst, män har börjat städa mer, dem måste ta pappaledigt och göra karriär. Men dem är inte längre ansvariga för hushållskassan eftersom svenska par kör 50/50. (Trots att männen fortfarande får en fetare lönecheck för samma jobb.) Svenska män är hyfsat utseendefixerade och har fler krav på sig att hålla formen, MEN dem behöver inte bära omkring på en unge i 9 månader med medföljande bristningar, hängbröst, slapp hud, (och övriga obehagligheter i dem nedre regionerna som jag inte ens ska föra på tal).

Så även om Sverige stoltserar med denna jämställdhet så känns det fortfarande som att svenska män återigen drog det längsta strået.


Länk till ovannämnda undersökningar


No comments: