Saturday, August 9, 2008

OS = Högstadiet

OS är lika med högstadiet på gigantisk makro-nivå.
När jag såg invigningen igår så kunde jag inte låta bli att placera olika länder i olika högstadiekategorier. Och givetvis så existerade samma meningslösa smågnabb och dramatiska utspel.
Sydkorea och Nordkorea tågade inte in tillsammans som dem gjorde 2004 och 2000. (Vem kan klandra Sydkorea?) Jag menar, som en växande ekonomi så har dem ju sitt rykte att tänka på. Nordkorea lider ju dessutom av social fobi, jag är impad att några atleter tilläts lämna landets gränser för detta evanemang.
Dynamiken mellan Nordkorea och Sydkorea kan jämföras med den coola tjejen på högstadiet som börjar undvika sin töntiga kompis trots att dem känt varann sen sandlådan.

Mest spänt var det antagligen mellan Ryssland och Georgien. Dem tågade in inte alltför långt efter varandra, förhoppningsvis, men inte troligt, ovetandes om det nystartade kriget. Ryssland representerar den stora och elaka killen i högstadiet som mobbar allt som kommer i hans väg. Under ytan lider han av mindervärdeskomplex och har det dåligt ställt hemma (i detta fall vodka, cigaretter, och maffia).

USA representerar den populära tjejen och killen som alla älskar att hata. Dem hade ju typ 1000 deltagande atleter, alla med bländvita leenden som bara kan åtnjutas under skydd av solglasögon. Basketspelarna gnistrade med sina 10-karats diamantörhängen, och det blotta antalet atleter från USA fick väl det mest välbefolkade land att känna sig i underläge.

De afrikanska länderna i sina färgglada outfits representerade estetarna eller “dem udda” som har sin egen plats i matsalen.

Svenskarna, norrmännen och tyskarna representerade dem långa, blektblåa och neutrala. Dem som får bra betyg, ser okej ut, men inte regerar under högstadiet.

Let the games begin!

No comments: