Wednesday, November 11, 2009

en tjej som heter Diana

Hamnade på en mycket underlig föreläsning igår. 4 personer satt på scenen framför oss studenter i aulan. Jag som är ett nördigt pluggo och sitter på första raden såg direkt att den ena personen var en karl i kvinnokläder.
Mycket riktigt.
Vi hade en transsexuell föreläsare (pre-op bör tilläggas.)
Han hette Diana och berättade om hur han alltid, alltid, alltid känt sig som en tjej sedan 5 årsåldern. Han var mobbad under lågstadietiden för att han inte passade in bland killarna. Som vuxen levde han i förnekelse och gifte sig med en kvinna, hade 2 barn och levde den amerikanska drömmen med vitt staket och golden retriever.
Men efter att barnen växt upp så insåg han att det inte gick längre.
Så han blev Diana. Nu går han – hon – på hormonbehandling och har fått bröst, och mindre skägg, etc. Och hon klär sig som kvinna och är en kvinna i väntan på operationen som ska fullända underverket?

Värst var det när Diana berättade om ett brott som hon utsattes för i Westminster, Colorado (samma polisdistrikt som mig). Hon hade varit och handlat mjölk en kväll när två killar frågade om dom kunde få skjuts en bit uppmed gatan.
Och Diana, som trots allt varit en karlakarl i 40-nånting år, såg inget problem med det.
“Visst, hoppa in.”
Diana hann bara köra en bit och sedan blev allt svart. Hon låg på intensiven i veckor och man tror att hon var brutalt slagen i 4 till 5 timmar. Polisen kunde inget göra. Hennes minne var för dåligt pga av all misshandel och polis sheriffen ville inte “slösa tid.”

Tragiskt.

Att det ska finnas så mycket hat. Man känner sig uppgiven för mindre.

Transsexuella människor är inte detsamma som transvestiter. Det har ingenting med sex att göra, utan dom upplever det helt enkelt som att dom fötts i fel kropp. Många begår självmord. Forskningen har inte kommit speciellt långt, men vissa medicinska teorier pekar på att det är något som händer med fostret under de första 3 månaderna.

Jag pratade med Diana efter föreläsningen. Det visade sig att hennes föräldrar var ursprungligen från Göteborg. Dom hade aldrig lärt sina barn svenska dock, utan pratade bara svenska mellan varann när dom ville hålla något hemligt från ungarna. Diana berättade också att hon har två x-kromosomer. Ett relativt vanligt tillstånd som kallas Klinefelters syndrom.
Som ni vet så har ju tjejer två x-kromosomer och killar en x och en y kromosom.
Men det finns fler variatianter. XXY är en av de vanligaste. Dessa män är fortfarande män, fast dom har ofta mindre testiklar, mindre fertilitet, mindre testosteron och mer bröstvävnad än en “vanlig” XY karl.

Människo kroppen e intressant, visst?

No comments: