Sunday, January 27, 2008

olika asikt

Idag var det 16 grader och solsken! Jag satt ute i linne och drack kaffe, och fick en solbränna på bara tjugo minuter. Man bränner sig fort när man är 2 kilometer ovanför havsnivå. Helgen har varit bra. Vi har sett de båda syskon-filmerna “Letters from Iwo Jima” och “Flags of our Fathers” i helgen. Ett intressant projekt av regissör clint eastwood. För man får se den japanska sidan av andra världskriget i en separat film och den amerikanska sidan i en annan. Så man får två perspektiv på samma händelse. Jag tyckte att “Brev från Iwo Jima” var den bättre av de två. Intressant att hela filmen var på japanska dessutom.

På tal om språk. Vi hade en debatt i fredags i en av mina samhällskurser, ämnet var tvåspråkighet. Professorn ville veta om vi tyckte att allmänna skolor skulle erbjuda möjligheter till tvåspråkig undervisning för elever som inte har engelska som förstaspråk. En tjej fick total flipp och började högljutt argumentera emot “dessa illegala mexare som vägrar prata engelska och utnyttjar våra skattedollar”. Jag var tvungen att inbryta och säga att det inte bara är mexikaner som har engelska som andraspråk i USA. Jag som immigrant i det här landet har faktiskt ett annat, och mer välinformerat perspektiv av hur det är att vara icke-amerikan.

“Ja, men jag ser inga skyltar på svenska eller kinesiska här. För att ni lär er ju engelska! Du pratar ju perfekt engelska! Mexikanarna vägrar ju lära sig. Beställer man mat i MacDonalds drive thru så fattar man ju inte vad dem säger och man får alltid fel beställning.”

Denna tjej brydde sig inte ett dugg om att vi har två tjejer i klassen med mexikanskt ursprung, varav den ena har en uttalad accent. Hon brydde sig heller inte om den vietnamesiska student som har en väldigt kraftig accent.

“I Sverige lär vi oss engelska från första klass. Alla språk är värdefulla och kommer bara att bli mer värdefulla i och med globaliseringen. Så jag tycker att alla elever i amerikanska skolor bör lära sig ett extra språk.” sa jag.

Och professorn som är väldigt socialistisk, och inte tillåter någon att prata religion (tack!) och som jag misstänker är lesbisk, sa:

“Stina, det där var ett väldigt stark argument och jag kan se att du har en god insyn i ämnet.”

(Ha!)


En annan tjej i klassen sa tidigare att: “Gud säger åt oss att älska varandra. Därför bör vi göra det också.”

Professorn bröt in direkt och sa: “Jag tillåter inte personliga argument baserade på religion. I den här salen pratar vi bara om religion i neutrala termer.”

åh, det var sååå fruktansvärt skönt att hon sa det. För det finns så många Jesus freaks här, och det går inte diskutera någonting med dem för dem säger bara: “Bibeln säger….” eller: “Jesus säger…”

gaaah. Det är väldigt annorlunda att plugga på college här, i och med att det finns så många som har en helt annan syn på saker och ting. Saker som jag tycker är helt absurda. Fast ska jag vara helt ärlig så är det lika intressant som det är frustrerande. Och det är alltid lika kul att komma hem till Robbie och berätta om det senaste jag hört eller sett.

Make Love Not War

2 comments:

Family Fors said...

Wow, kanon inlagg om religion osv. Roligt att lasa. Tank dig da hur jag har har det som bor i bibelbaltet? En kyrka i varje horn. Pa jobbet finns det nastan ingen att prata med for det ar bara gud och hallelujah for hela slanten. Det jag inte gillar ar att har i USA nar dom sager sig vara religiosa sa dricker dom sprit, roker och har sex fore aktenskap. Vanligtvis i Sverige om man ar djupt religious sa haller man ju i alla fall sig lite till vad bibeln sager och inte bara pratar om det. Jag har lagt din blogg som lank pa min blogg...hoppas du inte har nagot emot det.

sophie said...

mycket intressant. i det här landet där knappt univ proff kan engelska är det här med tvåspråkighet en futuristisk idé.