Monday, January 21, 2008

Presidentvalet

Det går ju inte läsa eller se vare sig amerikanska eller svenska nyheter utan att läsa om det stundande valet. Och att äntligen få se Bush ta sitt pick och pack från Vita Huset och flytta hem till Texas ska onekligen bli skönt.

Men vem borde vinna? Vem skall bli den nye presidenten?

Här kommer min plus- och minus lista:

D E M O K R A T E R

Barack Obama: kallades av misstag för “Osama” av ett nyhetsankare med humor på CNN. Kanalen spenderade sedan en vecka med att be om ursäkt. Ledande demokratisk kandidat just nu.

Bra: Obama var strängt emot invasionen av Irak 2002. Han ordnade t.o.m. en protest emot kriget. Han gjorde även ett HIV-test i Kenya och menade att alla publika personer borde HIV testa sig för att visa att det inte är något att skämmas för. Hans politiska åsikter är Robin Hood aktiga, dvs. mer pengar åt de fattiga.
Dåligt: I en intervju på Oprah’s soffa så berättade Obama att han blir generad varje gång en TV-reklam för Viagra är på teve och han sitter där tillsammans med sina små döttrar. “Jag tycker sådan reklam är oacceptabel” sa han.
Jag undrar hur e
n man som inte ens kan prata blommor och bin med sina egna barn ska klara av att leda ett folk?

Hillary Clinton:

Bra: Ifall “Billary” lyckas nästla sig in i Vita Huset så hoppas jag innerligt att hon slår sig ner i ovala rummet, med en cigarr i munnen och en manlig ung assistant under skrivbordet. (“Hämnden är ljuv, Bill. Hämnden är ljuv”)
Dåligt: Hillary är för Dödsstraffet, emot Abort men vill behålla det lagligt, hon är en hängiven Israel supporter och anser att USAs säkerhet är viktigare än mänskliga rättigheter. (!)

R E P U B L I K A N E R

Mitt Romney: Just nu den ledande republikanske kanditaten.

Bra: ehm. Han har ett underhållande efternamn?
Dåligt: Romney är mot abort och homosexuella äktenskap. Han stödjer Irak-invasionen och är för Dödsstraffet. Han tycker även att man bör införa särskild sex-utbildning i skolorna där “ungdomar lär sig att avstå från sex tills de är gifta.” *gäsp*


John McCain


Bra: Efter att själv ha varit krigsfånge i Vietnam så är McCain emot tortyr och tvivelaktiga förhörsmetoder av krigsfångar.
Dåligt: Mccain är totalt emot abort och även användandet av preventivmedel. Han stödjer Irak-kriget och slår fast att militära medel borde användas i Iran ifall det behövs. McCain är givetvis också emot homosexuellas rätt att gifta sig.

Dessa är de två sidornas främsta kandidater just nu. Mitt hopp lutar faktiskt åt Obama, men jag är lika exalterad över det här valet som jag är över ett besök hos tandläkarn. Det känns som att alla politiker är av samma skrot och korn. Stöpta i samma form. Jag har ej rösträtt och det är jag faktiskt glad för.

2 comments:

Anonymous said...

du glomde ju att skriva om mina Tva favoriter; kucinich och edwards! :) och du glomde namna att Hillary vill tvinga folk att kopa sjukforsakring oavsett konstad, plus att hon praktiskt taget ar uppkopt (lobbad) av am. health care corporations, illa! men vem rostar DU pa? :)

Family Fors said...

Det finns bara skrap att valja pa i det Amerikanska presidentvalet. Du valjer helt enkelt den som ar minst "dum". Jag blir forstagangsvaljare i USA och jag ar mitt emellan Rep och Dem....har ingen aning om annu vem jag skall rosta pa.