Wednesday, September 9, 2009

Den Stora Lögnen

Vår resa till Mesa Verde var speciellt passande eftersom jag läser en kurs i “American Indian Studies” den här terminen.
Varför läsa en kurs i ett sådant “ovärt” ämne kanske någon tänker.
Men tycker man att det är “ovärt” att lära sig om Indianer så kanske man kan fråga sig vad som anses vara värdefull kunskap?
Förutom de givna “hard sciences” (matte, kemi, fysik, etc) så är frågan vad som är värdefullt ganska enkelriktad. När det gäller historia, litteratur, och filosofi t.ex. så är det bara våra västerländska författare och den västerländska paradigmen som har betydelse. Både i Europa och USA.
Visst, på universitetsnivå så kan man ju få chans att läsa minoritetsförfattare, men dom presenteras oftast som just det – en minoritet. Och med det ordet så tappar deras verk betydelse och vad dom än försöker säga förblir föralltid färgat av deras minoritet status.

Amerikansk Litteratur är ett perfekt exempel på hur vridet vårt fokus egentligen är. Gruppen av “Stora Amerikanska Författare” består av killar som Mark Twain, Nathaniel Hawthorne, Walt Whitman, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, etc. etc. etc. Listan kan göras lång, men vad dom allihop har gemensamt är att dom är alla vita män.
Alla amerikanska författare som inte kan stoltsera med vitt skinn och penis får gott nöja sig med att placeras i kategorier som “Kvinnliga Poeter,” “Afro-American Writers,” “Native American Writers,” och “Chicano Writers.”
Och vilka böcker är det som amerikanska barn får läsa i dom statligt ägda skolorna? Och vem bestämmer vad som läses?
Vem har skrivit västvärldens alla historieböcker tills efter 70-talet då kvinnor och andra med minoritetsstatus fick vara med i leken (om än med strama tyglar)?
Dessa frågor är retoriska by the way.

Jag är bara så upprörd över hur vi allihopa deltar i västvärldens stora lögn. Även om vi protesterar mot Irak-kriget och Amerikansk utrikespolitik så accepterar vi det sorgliga faktumet att bara västerländska (och framförallt manliga) författare, historiker, forskare, etc har värde. Andra kulturer kan väl anses mysiga, det är ju lite skoj med typ yoga, buddha statyer och indianfjädrar. Men dom saknar auktoritet - och framförallt värde - i jämförelse med vår västerländska kultur.

No comments: