Monday, May 19, 2008

vart styr man kosan?

När svenskarna reser till USA så är det främst 3 resmål som lockar. Storstads New York, soliga Kalifornien eller likväl soliga Florida. Men vart reser Amerikanarna när dem färdas över Atlanten? Vilket Europeiskt land lockar mest?

Jag har lärt mig att det beror väldigt mycket på personen i fråga. De två städer som nämns mest är Paris och Amsterdam. Genomsnittsamerikanen ser något glamourigt och hopplöst romantiskt med eiffeltornets hemstad. Medans Amsterdam är hasch-pojkarnas mecka. Dit vill amerikanen som aldrig riktigt växte upp, som inte slutade röka braj efter college och vars främsta färdmedel är en skateboard. Detta är killarna och tjejerna som närmat sig trettio men misslyckats med att leva upp till den amerikanska drömmen och saknar hus, äkta hälft och 2.5 barn. Istället för en Golden Retreiver så har dem en boaorm i ett muggigt akvarium. Robbie har en bror som fyller denna beskrivning ganska väl och varje gång vi träffas så vill han prata om Amsterdam. Han har aldrig varit där, men han suger åt sig min beskrivning med något drömmande i blicken. Hasch, red-light district, och ännu mer hasch. Kan det bli bättre?

Den mer intellektuelle amerikanen vill oftast åka till Irland eller Storbrittanien för att studera vid något av de anrika universiteten. Min favoritprofessor, dr Sullivan, tog sin doktorsexamen på Irland och han pratar alltid så varmt om sina sex år i guiness land. Hans amerikanska accent har färgats av irländskt uttal och han liknar någon av karaktärerna i Harry Potter filmerna.

Patriotiska amerikaner med militärt intresse hamnar i Tyskland på den stora amerikanska bas som finns där. Minst två studenter jag har träffat växte upp på den tyska basen eftersom deras pappor var i militären. Tyvärr är dem oftast för patriotiska för att ha lärt sig någonting om Tyskland eller tyskarna.

Amerikaner som är konstnärligt intresserade eller älskar historia reser till Spanien och Italien. En annan av mina professorer, Dr. Eson, pratar ofta om sin tripp till Salvador Dalis hem i Spanien och all den fantastiska konst han skådat. (*gäsp*).

Så vem reser då till Skandinavien och framförallt Sverige?

Svaret är enkelt. Svenskättlingar. Främst från Minnesota och Wisconsin. Dem landar i Stockholm och styr sedan kosan mot Småland, Dalarna, eller varthän deras svenska förfäder levde innan den stora utvandringen. Dem firar midsommar med sin farfarfars kusin som knappt talar ett ord engelska, skålar i nubbe och förfasas över svenskarnas förmåga att bada i iskalla sjöar samt den hemska mygginvasionen.

Sverige besöks inte för dess kyliga glamour, hippa nattliv, eller välfärdsinriktade kultur. Istället vill amerikanske Benny träffa sin långväga släkting Björn, och lära känna sina “rötter.”

1 comment:

sophie said...

Bra skrivet! verkligen.