Friday, March 28, 2008

Svenskarna i USA

En anledning till att jag avstått från att umgås med den enorma svensk grupp som existerar i varje amerikansk storstad, är för att jag inte känner mig speciellt hemma i det yuppie landet. Förutom lucia firande o dans runt midsommar stången så är de permanenta svenskarna i USA inte speciellt svenska. Visst dem är blonda, långa och har den där distinkta svenska accenten. “Aj äm fråm Skåååne”

Långtidssvenskarna i USA (au-pairer och college studenter exkluderat) verkar följa ett visst mönster. Majortiteten har borgerlig bakgrund, spenderade barndomens semestrar på exotiska resmål och under skoltiden var de aktiva i MUF.

Alternativt så är dessa svensk-amerikaner uppvuxna i ett socialistiskt hem som dem lärde sig att avsky som pesten. Majoriteten av svenskarna jag träffade under min tid i handelskammaren var unga i Sverige på 60-talet, och dem flyttade till USA för att avnjuta ett mer kapitalistisk leverne.

Svenskarna i USA är framgångsrika, egna företagare, välutbildade, och har goda positioner i arbetslivet. Dem är således väldigt populära immigranter i USA. Amerikanarna gillar Sven, Lars och naturligtvis snygga Ingrid. Man kan känna igen en långtidssvensk på mils avstånd. Dem omfamnar allting som är typiskt amerikanskt med en passion man sällan skådar hemma i Svea. Dem uttrycker kapitalistiska åsikter som skulle få självaste herr Greenspan att rodna.

Sverige, hemlandet, anses litet, tråkigt och på tok för begränsat. Ingen vill flytta tillbaka, och uttrycker man tankar på att flytta tillbaka så höjs det på ögonbrynen. “Det går ju inte att starta en business i Sverige” Det pratas mycket om hur hur hemskt det svenska skattesystemet är, hur dålig servicen är, och hur svenska regeringen förstört landets uppfinningsrikedom och exportvaror.

Min före detta chef brukade till och med låtsas att han var amerikan när han var hemma i sverige, “för att få bättre service.”

För mig som är uppvuxen i ett jordnära Norrland, så har jag svårt att identifiera mig med svensk-amerikanarna som häckar här.

Det är underligt hur dem håller så hårt i sina rötter och envisas med att fira varenda högtid, kör Volvo och säger sig älska foppa forsberg – medans dem samtidigt spyr galla över Sverige och svenskheten.

No comments: