Monday, April 21, 2008

polygamist sekten

Det är inte utan ett visst mått av fascination som jag följer nyhetsrapporterna angående polygamy-sekten i Texas. Dessa fundamentalistiska mormoner (totala motsater till vanliga mormoner) som byggt sig en liten inhängnad stad någonstans ute på vischan i Texas. Kvinorna klär sig i hemsydda bomullsklänningar med knäppning upp till halsen i bästa lilla-huset-på-prärien stil. Håret får inte klippas utan får växa till midjelånga flätor. Och det värsta av allt, männen har flera fruar och unga flickor tvingas gifta sig innan dem knappt lämnat småskolan. Därför har Texas nu gått in och tagit alla barnen från polygamist ranchen, inte mindre än 416 barn i åldrarna 5 år och uppåt. Man vill ge barnen till fosterfamiljer så att dem skall slippa växa upp som små slavar på en ranch som hör hemma i en svunnen tid. Ingen teve finns på ranchen, inga ipods eller färdigköpt mat. Sekten sår sin egen säd och även dem minsta barn vaknar halv 5 på morgnarna för att ta itu med sina sysslor.

Nyhetsprogrammen angående polygamist sekten är väldigt underhållande. Det känns ungefär som att se “tillbaka till framtiden” när man ser en snygg, välsminkad tv-reporter intervjua dessa gammalmodiga kvinnor. Dem pratar till och med gammeldags, och på fråGan hur många s.k. “syster-fruar” dem har (vilket dem kallar sin makes andra kvinnor) så säger dem alla, “Det har jag inte tänkt svara på.”

Bild: CNN

Unga pojkar sparkas ut från ranchen för att dem skapar konkurrens om de unga kvinnorna och de tycker inte de äldre gubbarna om. När en ung flicka anses redo för giftermål, vanligen mellan 13-16 års ålder, så skrivs hennes namn ner i vad dem kallar “glädjens bok”, en bok där de gamla männen kan välja och vraka.

Anledningen att Texas gick in och tog barnen från ranchen var för att en ung kvinna ringt in och berättat att hon misshandlats samt tvingats gifta sig med en 30-år äldre man.

Nu pågår rättegången för fullo. Jag tycker synd om kvinnorna som vandrar omkring i sina långa klänningar och vädjar för att få tillbaka sina barn. Dem är uppväxta inom sekten och vet i princip ingenting om världen utanför. Så tragiskt.

2 comments:

Anonymous said...

Ja fy fan säger jag bara! Tänk att sånt pågår i ett land som USA... i ett tredjevärlden-land kan man kanske förstå, men i USA? Fanatiker.

Noor said...

Har du sett serien "Big love"?! Den är ju preciiiiiiis sådär, jag trodde det var fiction med lite sanning men nu när jag har googlat på de amerikanska polygamisterna så inser jag att det är exakt så. Se den om du tycker det är intressant! :D