Wednesday, April 23, 2008

slag under bältet

Håller på att skriva en uppsats för min psykologi klass, och ämnet är tonårsgraviditeter i Sverige jämfört med USA. (Professorerna älskar den internationella aspekten) Extra bra är att Sverige är så olikt USA som det bara går, av alla industrialiserade länder så är dem de två exakta motpolerna. När det gäller privatisering, politik, ekonomi och känsliga frågor så går de svenska och amerikanska åsikter vitt isär. Eller jag borde nog, för rättvisans skull, medge att USA är delat i två läger. Ett läger är fyllt av progressivt tänkande medan det andra består av traditionella bakåtsträvare.

Vad jag tycker är lustigt är att ett land som uttryckligen separerat kyrka och stat i sin konstitution fortfarande baserar sina lagar, skolundervisning och levnadssätt på just kyrkan. Medan Sverige, där man automatiskt betalar skatt till Svenska kyrkan om man är inskriven, inte bryr sig nämnvärt om att inkludera bibeln i sina statsaffärer.

Visste ni t.ex. att George W. Bush administrationen gav över $241 miljoner dollar, (motsvarande ca 1446 miljoner SEK) till så kallade abstinence-only programs. Dessa program lär skolungdomar att avstå från sex före giftermål. Sexundervisningen består av att planera sitt drömbröllop, läsa Korinter breven i bibeln och lära sig historien bakom brudslöjan. Ett sådant statligt undervisningsprogram uppmuntrade ungdomarna att svära en ed på att förbli oskulder tills dem gifter sig, och som bevis på detta bär dem en silver ring på ring fingret. Hello?!?!?! Och det värsta av allt är att ungdomarna får lära sig att kondomer är totalt värdelösa, för dem kan ju faktiskt spricka.

Resultatet av denna prydhet har resulterat i att USA har de högsta siffrorna vad gäller tonårsgraviditeter, könssjukdomar och aborter av alla industraliserade länder i världen (!) Sverige däremot, där nakenhet och sex inte är någon big deal, har den lägsta förekomsten av både tonårsgraviditeter och könssjukdomar. Så argumentet att sexundervisning och billiga p-piller leder till att fler tonåringar har mer sex är rent struntsnack.

Snyggt jobbat, Sverige!

No comments: