Wednesday, August 12, 2009

Det bästa & värsta med att vara Ateist/Agnostiker

Har hela morgonen sjungit en biblisk psalm medan jag städar. Iallafall så tror jag att det är en biblisk psalm.
“Bered en väg för herran…” sjunger jag i falsk falsett. Kan inte fortsättningen, så det blir samma ord om och om igen. Robert är nog glad att han inte är hemma. I vanliga fall så sjunger jag “Stilla Natt” alternativt “Du Gamla Du Fria.” Men idag så blev det, bered en väg för herran….hmmm, vad är det mitt omedvetna försöker säga mig?
Jag har ett ganska filosofiskt och noga övervägt svar på varför jag är ateist.
Men ibland kan det vara klokt att göra en plus-och-minus lista, bara för att.


Värst:
- att acceptera att döden mest troligt innebär en nedgrävd kropp och inget mer. THE END, liksom.
- Och här i USA, ett stenkast från bibelbältet, så gör man klokast i att hålla tyst om sin religiösa läggning eftersom att säga att man är icke troende är likvärdigt med att säga att man tycker den ariska rasen är klart överlägsen.
- Jobbigt är det också när det vankas bordsbön och man sitter där och besvärat stirrar i bordet och undrar om man bör knäppa händerna och säga amen för att inte anses oartig.
- Och man har ingen att skylla på eller anklaga för livets orättvisa.
- Det går inte bikta sig eller be om förlåtelse när man varit stygg.
- Och så ibland kommer tvivlet förstås. Tänk om det faktiskt finns en gud och en himmel och så när jag dör så går hissen bara neråt, medan alla gudsfruktande kristna tittar ner på en och räcker lång näsa. Fast iofs så får jag ju hänga med alla ogudaktiga typer nere i helvetet, och det låter inte så illa

Bäst:
- Man slipper ha dåligt samvete för att man hade sex före äktenskap, dricker alkohol, säger fuck you, inte tycker synd om varenda gatuliggare, knarkare, och samhällsparasit, etc. etc. etc.
- Man kan alltid sova ut på söndagar & slipper lyssna på någon egenkär prästs rappakalja.
- Man tvingas inse att man själv är ansvarig för ens liv, både när saker går bra och när saker går dåligt.
- Man slipper ta på sig en hatisk, alternativt oförstående, inställning till homosexuella, icke-religiösa, transor, sex addicts, strippor, prostituerade, och annat “syndigt” folk.
- Man slipper tro att jorden bara är 6000 år gammal, att abort är mord, att kvinnan är undernådig mannen och måste lida av förlossningssmärtor, att jorden skapades på en vecka, och att människan inte är släkt med aporna och andra däggdjur. Man slipper vara vetenskapligt ignorant helt enkelt.
- Man behöver inte betala en viss procent av sin hårt förtjänade inkomst till kyrkan varje månad. (Det är nog med att man betalar till staten).
- Och sist, men viktigast, man behöver inte skämmas för att julen bara handlar om julklapparna och mysandet.





En klassiker i var mans bokhylla

1 comment:

Nina said...

Precis! Instämmer i vartenda ord, jag är en tvättäkta ateist jag med. Jag tror på Big Bang och Charles Darwin, helt enkelt. Därför gick jag också ur Svenska kyrkan förra året.