Thursday, August 20, 2009

Judeo-Christian-Muslim Traditions and the Female Wardrobe

Sorry, menade inte att peka finger på islam. Eftersom jag e ateist så har jag låg tolerans för religioner, och organiserade sådana i synnerhet. Men länder som praktiserar sharia och stiftar lagar enligt koranen har lag på slöja. Och det går givetvis diskutera kvinnors val och önskan att täcka sig, men jag tror ändå att själva ideen bottnar i kvinnlig sexualitet och mäns påstådda svaghet inför den, samt deras oförmåga att kontrolla reproduktionen av arvlingar.
Liknande regler och ideer kan man finna i de flesta patriarkaliska samhällen världen över. Så istället för att säga att USA:s dresscode är “islamsk” så borde jag ha sagt patriarkalisk. Fast samtidigt så är islam den organiserade religion där man tydligast kan se dess inflytande på kvinnors kläder i dagsläget.

Oavsett om 99% av kvinnor väljer att bära slöja och känner sig “befriade” av det, eller vad deras motivering kan tänkas vara, så är det ändå fel att tvinga den resterande 1% av kvinnor som inte vill bära slöja att göra det ändå, vilket sker i länder som praktiserar sharia.
På samma sätt är det fel att förbjuda tjejer att klä sig i spaghetti-bands toppar i allmänna skolor, för det sänder ett budskap till unga tjejer att det är något “fel” med deras kroppar och det planterat ett korn av skam och skuld som inte borde finnas där.

Och man kan även analysera var dessa känslor av befrielse kommer ifrån vad gäller kvinnor som väljer att bära heltäckande slöja. Är det befrielse från mäns blickar, befrielser från känslor av synd och skuld, befrielse från samhällets dom, etc. etc. På samma sätt som västerländska kvinnor kan känna befrielse över att klä sig utmanande.
Båda fenomenen är kvinnlig respons till manligt förtryck.
Och när jag diskuterar islam så kan jag ju inte diskutera individuella tolkningar av koranen, utan jag kan bara poängtera ut den religionens uttryck i många delar av världen. Liksom Kristendomens patriarkaliska budskap också kan ses i länder som länge praktiserat kristendom.
De “Tre Stora” religionerna, Kristendom, Judendom, och Islam, var alla födda i en tid och värld då kvinnor var underlägsna män, och det är i mångt och mycket dessa religioners legacy som gjort att kvinnor inte kommit längre än vad vi gjort på jämlikhetsskalan i länder där dessa religioner praktiseras.

2 comments:

Anonymous said...

Religion = DEATH

Muslimah said...

Slöjan har egentligen inte mycket med mannen att göra utan att underkasta sig Allahs (swt) vilja och visa vördnad samt blyghet.

http://trueislam.blogg.se/2009/august/varfor-ska-jag-bara-sloja.html

http://trueislam.blogg.se/2009/july/vad-ar-egentligen-hijab.html

http://trueislam.blogg.se/2009/july/kvinnans-kladsel-och-slojans-pabud.html


Glöm inte heller att männen ska bära hijab de med.

http://trueislam.blogg.se/2009/july/mans-kladstil-och-hijab-inte-lika-strikt.html