Tuesday, August 4, 2009

Politik i USA

Det finns tre samtalsämnen som man bör undvika i USA:
sex, religion, och politik.
Alla som jobbar inom service branschen får lära sig denna gyllene regel under sin utbildning. Sex, religion, och politik är serious business, och oftast så går alla 3 hand-i-hand.
Men trots detta sociala förbud så har jag börjat urskilja fyra distinkta typer med vitt skila politiska resonemang.

1. Dom Konservativa Höger Religiösa:
Vandrar in i den politiska debatten med bibeln i handen, säger ordet Jesus i varannan mening, och bygger sina åsikter på misstolkade religiösa texter. Denna grupp är extremt bakåtsträvande och klamrar sig fast vid kärnfamiljen som om den vore en livboj på stormigt hav. Dessa typer gillar att moralisera och protesterar mot gay marriage, rätten till abort, och är dessutom ofta öppet rasistiska. Speciellt så hatar dom svarta singel-mammor som lever på socialbidrag och svarta karlar som sitter inburade i fängelse. För att inte tala om dom mexikanska immigranterna.
Den konservative högern vill förbjuda sexualundervisning i skolorna, tvinga tonårstjejer att behålla sina ofödda barn, och är oftast emot vetenskapliga framsteg såsom stem-cell research. Dom tycker att kvinnans plats är i hemmet mellan spisen och barnkammaren, och anser att homosexualitet är en sjukdom som bör botas.

Oftast så orkar jag bara prata med en konservativ religiös i cirka 30 sekunder innan jag känner gallan i halsen.

2. Hollywood Liberal:
Diggar Oprah, George Clooney, och givetvis Brangelina. Tycker att ALLA borde adoptera åtminstone ett barn från ett främmande land.
Anser även att rökning, bilar större än Toyota Prius, och icke-ekologisk mat bör förbjudas, och konsumtion skall bestraffas med fängelse alternativt grova böter.
Den hollywood liberale ser upp till Europa och vill att USA ska bli omtyckt av hela världen och känd som en välgörenhetsjätte. Man röstar på Obama mest för hans hudfärg och för att man hatar George W så innerligt. Den hollywood liberale pratar sig varm om dom stackars välfärdsmammorna, bögbröllop, och djurens rättigheter, samtidigt som han eller hon spenderar halva sin årslön på märkesväskor och Manolo Blahniks.
Den Hollywood liberale är kung eller drottning av motsägelser.

3. Universitets Sossen:
Majoriteten av alla college kids i USA hatar det nuvarande systemet och vill ha "förändring." Dessa typer vill legalisera allt ifrån marijuana till assisterat självmord. Liksom 70-talets hippies så hatar universitets sossen krig, och spenderar en helg i Washington D.C. med att protestera mot allt ifrån Irak-invasionen till dödstraff. Tycker att alla ska röka en joint och “coola ner.” Hävdar att dom hatar populärkultur, fast klistrar sig ändå framför teven varje vecka för att se Idol. Pratar i drömmande ordalag om 30-timmars arbetsveckor i Frankrike och buddistmunkar i Tibet, men avstår från backpacker resan för att, “man inte kan leva utan en riktig dusch i månader.”
Universitets sossen beskriver sig själv som feminist, öppensinnad, kultiverad, och djup. Men tyvärr är deras åsikter ungefär lika nya som universitetet dom läser vid.

4. Vilda Västern Sheriffen:
Ofta en Texasbo, alternativt från arizona, new mexico, eller colorado. Denna typ är inte bara emot regeringens handlingar, utan är emot själva regeringen i sig. Vilda västern sheriffen vill bära sina vapen, köra sin bensindrickande monster truck, och har ingen kunskap om vad som egentligen befinner sig utanför USAs gränser. Han eller hon vill helt enkelt sköta sina egna affärer och tycker att alla andra borde göra detsamma.
Favoritmottot lyder: “It is not guns that kill people, it is people that kill people."

2 comments:

Anonymous said...

Nu återstår ju frågan, vilken kategori tillhör Du? :)

Stina said...

Jadu…det e frågan. Jag känner mig inte riktigt hemma i någon av kategorierna. Jag gillar dom politiska filosoferna John Locke och Thomas Paine…