Monday, August 17, 2009

huvva

Amerikanska highschools börjar okristligt tidigt på morgonen.
Tycker väldigt synd om den amerikanska ungdomen som måste lida av konstant sömnbrist. Alissas skoldag börjar tjugo över 7 och bussen går tretton minuter över 6 på morgonen, en hel timme tidigare med andra ord. Tursamt för henne så kan hon åka med Robert eftersom han kör förbi hennes skola på väg till jobbet, men ändå, vilken hiskelig tid att stiga upp.
Jag gissar att amerikanska staten kom på denna ide med hoppet om att hålla ungdomen hemma på kvällarna. Ska man upp vid 5-6 snåret så orkar man inte vara ute och svira kvällen före.
Universitets föreläsningar börjar som tidigast klockan halv nio – och tro mig – den extra timmen betyder väldigt mycket!
En annan sak som är annorlunda med highschool jämför med svenskt gymnasium är att man har samma lektioner varje dag hela terminen. Kan ni tänka er så förbaskat trist det måste bli efter ett tag? Och förutsägbart? I sverige så såg ju inte en skoldag likadan ut när man nått gymnasiet, och ändå vart det snabbt förbannad tråkigt.
Fast jag antar att det är lättare för alla sömngångare att hitta till lektionen när man vistas i precis samma lokaler dag ut och dag in…

No comments: